4 DÁMA: Fiatalok, szépek, sikeresek

Sajnos a választási kampány velejárója a korrekt politikai kultúrát mellőző aljas támadások felbukkanása. Amikor ez tetéződik magyar-magyar ellen, már valóban a politikai dagonya legalja tud lenni. Valószínűleg ez az oka, hogy a magyarok körében is egyre nagyobb méreteket ölt az apátia.

Ennek ellenére akadnak olyan üde színfoltok a kampányban, melyek valamennyire ellensúlyozni tudják eme csúnya szubkultúrát. Ilyen pl. a Via Nova Ifjúsági Csoport fokozott térnyerése az MKP listáján, mely természetesen nem nélkülözi a csinosabbnál-csinosabb hölgyeményeket. Persze a kinézet magában mit sem ér a politikában, ha nem párosul tudással és szakértelemmel, de a Via Nova lányai hála Istennek ezt sem nélkülözik.
Ennek kapcsán úgy döntöttünk teret biztosítunk nekik, a Négy Dámának (Bózsing Katalin, Mag Fodor Enikő, Kőrösi Ildikó, Varga Henrietta), hogy maguk valljanak arról, hogyan illeszkednek ebbe a világba és hogyan állják a sarat.

- Kik vagytok, mit kell rólatok tudni?

Bózsing Katalin: Ildikóval mindketten mátyusföldiek vagyunk, s mindketten jogászok és mindketten önkormányzati képviselők, de azért ez nem jelenti azt, hogy Mátyusföldön minden fiatal hölgy jogász és képviselő lenne. 
Varga Henrietta: Jómagam magyar-zene szakos pedagógus vagyok egy középiskolában, emellett újságírok és önkormányzati képviselőként is tevékenykedek
Mag Fodor Enikő: Nemzetközi kapcsolatok szakértői végzettséget szereztem. Jelenleg projekt referens vagyok a rimaszombati városházán.

- Mióta vagytok a politikában? Miért vágtatok bele ebbe a világba?

BK: Családommal minden vasárnap dél tájában politikai vitaműsort néztünk és a mai napig megtartottuk ezt a szokásunkat. Így már gyerekként nyomon követtem az aktuális politikai helyzetet, pár évvel később pedig már szívesen eljártam az MKP-s rendezvényekre is, mivel csak ezt a politikai erőt tartottuk mindannyian elfogadhatónak. Aztán felfigyeltek rám és tag lettem, majd elnöke a helyi szervezetnek, önkormányzati képviselő.
KI: 2010 óta vagyok önkormányzati képviselő, de a közélet és a közösségért folytatott munka hajtóereje gyorsan magával ragadott, és úgy döntöttem minden tőlem telhetőt felajánlok szülőföldem segítésére.
VH: A politika és a közélet iránti vonzalmamat édesapámtól örököltem. És ízig-vérig lokálpatrióta palóc vagyok. Ennek tudható be az az erős hazaszeretet is, mely nem engedi, hogy elhagyjam szülőföldemet. Így folyamatosan azon munkálkodom a hasonló gondolkodású barátaimmal együtt, hogy itthon megteremtsem a kellő feltételeket a boldogulásunkhoz.
MFE: Középiskolában ébredtem rá, hogy mennyire nincsenek a társaim tisztában azzal, hogy mi folyik körülöttük és hogy a változásért tenni sem akarnak. Tehát magával a politikai vitákkal már a középiskolai éveim alatt foglalkoztam, de tüzetesebben 5 éve foglalkozok vele, amióta hazaköltöztem.
- Egyesek úgy tartják, hogy a politika az amolyan férfias foglalkozás. Éreztek bármi hátrányt abból ebben a közegben, hogy nők vagytok? Van esélye a nőknek a politikában szerintetek?
VH: Ha a nők egyszer összefognak egy adott cél érdekében, erős anyatigrisekként bármit el tudnak érni. Én nem ismerem azt a szót, hogy lehetetlen, csak azt, hogy tehetetlen…
KI: Nem egy sikeres politikus asszony tudja ezt bizonyítani. Mint minden egyéb területen, a politikában is szükség van a nemek egyenlő aránybeli szereplésére, mert csak így tudunk hatékony érdekképviseletről beszélni. Mi nők számos dolgot más szemszögből közelítünk meg, a ráció mellett az érzelmek is gyakran szerepet kapnak nálunk, ami sok esetben más rálátást tud adni az adott kérdésre.
MFE: A történelem során mindig is voltak nők a politikában. Tény és való, hogy nehezebb dolgunk van, de ha valaki valóban akar és tesz is érte, akkor nem hiszem, hogy az útjába állhat pár férfi…
BK: A nőkben mindig is megvoltak az uralkodáshoz és politikához egyaránt elengedhetetlen sarkalatos erények, az okosság (Sapientia), igazságosság (Justitia), lelki erő, (Fortitudo) és mértékletesség (Temperancia).

- Azt bátran merem állítani, hogy mindannyiótok elbűvölő. Előny vagy hátrány inkább a bájatok? Volt, hogy egy-egy pikáns gyűlésen, tárgyaláson egy szúrós vagy épp ellenkezőleg egy csábos tekintettel értetek el valamit?

KI: Én mindenképpen előnynek tartom, bár nem tagadom, hogy sokszor éreztem, külön bizonyítanom kell, hogy a „csomagolás” „tartalommal” is párosul. És igen, volt, hogy a női bájakat kihasználva értem el sikereket, viszont szinte egyenlő arányban voltak esetek is, amikor pont ellenkezőleg, ez miatt kellett fokozottan küzdenem az adott célért.
VH: Én egyáltalán nem élek a női „bűbájjal”. Próbálom mindig magamat adni, s azt, amit a szüleim belém oltottak kiskoromban.
BK: Sok politikai háború kiváltó okai pont a szép nők voltak, akikért képesek voltak a férfiak és akár országok is vérüket ontani, viszont a történelemben olvasni olyan egyéniségekről is, akárcsak Nagy Katalin cárnő, Emmeline Pankhurst vagy Teréz anya, akik emberi értékeikkel vívták ki az emberek figyelmét és váltak a világ leghíresebb nőinek egyikévé.
MFE: Is-is, de szerintem egy charme-os férfi is kerülhet ilyen helyzetbe.

- Mi a véleményetek a feminizmusról?

BK: Ahogy már azt említettem, fontosnak tartom a hagyományos női és férfi szerepek megtartását, nem tartom helyénvalónak az elnőiesedett férfiak és elférfiasodott nők elterjedését.
A noi egyenjogúságot viszont teljes mértékben támogatom, az érem másik oldala viszont még mindig azt mutatja, hogy a nők a 21. század elején még mindig kevesebbet keresnek, mint férfi társaik és kevesebb vezetői posztot töltenek be.
VH: Van egy igaz mondás, miszerint "Lehet, hogy a tüzet a férfiak találták fel, de arra a nők jöttek rá, hogyan kell játszani vele.” Így egészen jól kiegészítjük egymást mindenben! Az Ószövetségben is pontosan az áll az asszony teremtéséről, hogy nem a férfi fejéből alkotta meg az Úr a nőt, hogy fölötte uralkodjék, se nem a lábából, hogy alacsonyabb rendű legyen, hanem a szíve tájékáról kivett oldalbordájából alkotta meg az asszonyt, hogy egyenrangú és hozzá közel álló társa legyen. Eltérő tulajdonságaink ellenére mindketten azonos értékűek vagyunk, amit oly’ szépen fejez ki a magyar nyelv, mely feleségnek mondja. Hiszem, hogy csak két fél együtt alkot egy Egészet!
MFE: Szeretem, ha a férjem kinyitja előttem az ajtót, ha udvarol és a kabátot le vagy felsegíti és erre oda is figyel 90%. És vannak tipikus női és férfi munkák. És az anyasági az anyák dolga. Egyszerűen így vagyunk felépítve, így alkotott meg a jó Isten. De azt is látnunk kell, hogy a gazdasági helyzet is megköveteli, hogy az anya, a nő is dolgozzon, ne csak otthon,és ha lehet karriert építsen. Ezzel egyetemben pedig a férfi nagyobb részt vegyen ki az otthoni „asszonyi” munkából.

- A család, párjaitok hogyan viselik az efféle ténykedéseteket?

MFE: Szüleim mindig is támogattak és drukkoltak. Férjemnek pedig sokszor meg sem tudom hálálni, hogy mennyire támogat és segít ezen az úton. Első gyermekünket várva is tovább támogat és biztat, hogy a család és munka, karrier összeegyeztethető. Nagyon nagy segítségem.
BK: Az, hogy a politika színpadára léptem eleinte sok kérdést vetett fel a családban, óva intettek, de hűséges támogatóim és segítőim valamennyien. Páran közülük az MKP aktivistájaként is segítik munkánkat, ezúton is szeretném hálámat kifejezni feléjük. Mivel egyedülálló vagyok, így a magánéletemben semmiféle hátrányom, konfliktusom nem származik belőle. Talán csak annyit, hogy kevesebb idom jut ismerkedésre.
KI: A családom teljes mértékben támogat, velem örülnek és osztoznak a nehéz pillanatokon is. A párom, mivel szintén képviselőjelölt, jelenleg a legnagyobb támaszom, sokat tanulok tőle, támogat, tanácsokkal lát el és nem utolsó sorban velem kampányol.

Végül pedig pár gyors kérdés:

- Karrier vagy család?

VH: Egymást kiegészítve. MFE: Mindkettő KI: Mindent a maga idejében. BK: Szépen sorjában.

- Kutya vagy macska?

KI, MFE, BK: Kutya. VH: Bárány

- Falu vagy város?

Mind: falu!

- Autó vagy bicikli, esetleg motor?

KI: Autó, ugyanis imádok vezetni. VH: Imádok futni, de a kocsira is rákényszerülök. BK: Is-is.

- Caesar-saláta vagy pacal pörkölt?
KI: Kirántott hús, BK: A Caesar salátát szeretem, de egy finom, ízes pacal pörköltnél nincs jobb! MFE: Házi pacal pörkölt, VH: züldség, gyümölcs jöhet minden, de nálam a kakashere és tarja pörkölt nokedlivel a befutó étek.

-vianova-