A cél: erősíteni a végeket! - Hétvégi iskola Nagykaposon

Az idei tanévben is folytatják a hétvégi iskolát a nagykaposi Magyar Közösségi Házban. A programot a szlovák–magyar nyelvhatáron élő gyermekek számára hirdették meg 2014-ben. A rendezvényre elsősorban azokat a régió nyelvhatárán élő, magyarul értő alapiskolás gyermekeket várják, akik nem részesülhetnek magyar nyelvű oktatásban.

Az idei tanév első hétvégi foglalkozását szeptember 20-án tartották az Ung-vidék központjában működő közösségi házban, közel húsz alapiskolás tanuló részvételével.

„Azokról a nyelvhatáron fekvő településekről várunk gyermekeket, ahol nincs sem magyar iskola, sem óvoda, és a közelben sem biztosítottak a magyar nyelvű oktatás feltételei. Legnagyobb számban Imregről érkeznek diákok, illetve Kisráskáról, Hegyiből és Szürnyegről vannak rendszeres résztvevőink, de folyamatosan próbáljuk kiszélesíteni a kört, elsősorban azokra a településekre koncentrálva, ahol alacsony a magyarság lélekszáma" - mondta el a Felvidék.ma-nak a hétvégi iskola szervezőjeként Varga Tibor, akitől azt is megtudtuk, hogy az állandó nagykaposi helyszínre ingyenesen biztosítják a résztvevők utaztatását, így a szülőknek az eljutással sem kell foglalkozniuk.

Varga Tibor hozzátette, a találkozók ismétlődő eleme, hogy bemutatják az Ung-vidék és a Bodrogköz jelentősebb nevezetességeit, híres történelmi alakjait.

„Minden alkalommal igyekszünk sokszínű, játékos és szórakoztatva oktató programot megvalósítani, miközben mindig egy adott témát helyezünk a középpontba. Többször a nemzeti ünnepnapjainkra alapoztuk a tematikát, illetve volt hogy magyar hősöket és királyokat állítottunk a középpontba, de a Mikulás, a farsang és a húsvét sem maradhatott ki. A legutóbbi találkozót a magyar népmese köré építettük" - tájékoztatott Jakab Katalin pedagógus, a foglalkozások vezetője, majd hozzátette, hogy rendszeresen nagy hangsúlyt fektetnek a magyar népköltészetre, mondavilágra, történelmi és kulturális ismeretekre, továbbá tanultak már rovásírást, néptáncot és népi játékokat is. Nem maradhatnak el a kézügyességet, kreativitást fejlesztő foglalkozások sem. Így készült már sok szép nemzeti színű kokárda, címer és zászló is.

A jelentkezők toborzásánál és a lebonyolításban a Via Nova Ifjúsági Csoport Ung-vidéki és bodrogközi tagjai is kiveszik részüket. A legutóbbi foglalkozáson besegített a Petőfi Sándor Program Ung-vidéken tevékenykedő ösztöndíjasa, Veres Annamária is, aki népi játékokat tanított a gyermekeknek.

Gabri Rudolf, a Magyar Közösségi Házat fenntartó Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke elmondta, hogy a találkozón való részvétel elejétől kezdve ingyenes. A foglalkozások anyagi hátterét, beleértve az utaztatást és az étkezési költségeket is, főleg pályázati támogatásokból biztosítják.

Az elmúlt tanévben a kiadások fedezésénél jelentős segítséget nyújtott Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke támogatása. Mint megtudtuk, Áder János 2013 őszén látogatott el Nagykaposra, a Herczegh Géza tiszteletére állított emléktábla avatóünnepségére. A köztársasági elnök ekkor szerzett tudomást arról a szándékról, hogy hétvégi iskolát szerveznének azon magyarul értő gyermekek számára, akik a régió peremtelepülésein élnek.

Gabri Rudolf azt is elmondta, hogy egy alkalommal a legszorgalmasabb résztvevőket magyarországi tanulmányi kirándulással jutalmazták meg. Ez a nyíregyházi utazás a Herczegh Károly Alapítvány jóvoltából valósulhatott meg.

A szervezők egybehangzó véleménye, hogy szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre, hiszen nagyon fontos a nyelvhatáron élő magyarság bevonása a közösségi programokba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igény is megvan, úgy a szülők, mint a gyerekek részéről.

-VT-