A családot alapító fiatalok a megtartó erőnk

Cziprusz Zoltán az MKP választási listáján indul a Via Nova Ifjúsági Csoport listavezető jelöltjeként. Az országutak mentén már egy hónappal ezelőtt megjelentek az óriásplakátjai, szókimondó stílusukkal visszhangot is kiváltva. A legújabbakkal viszont új témát nyitott a fiatal politikus.

Az előző kampányok központi témáját a két legaktuálisabb probléma képezte – a migránskérdés, valamint a fiatalok kivándorlása a jobb jövő reményében. A mostani plakát középpontjában azonban a kisgyermekek állnak. Mi az aktuális kampány célja?

A jelenlegi óriásplakátom központi témáját a gyerekek és a gyermeket vállaló családok képezik. Csak akkor tudjuk megtartani régióink magyarságát, ha fiataljaink itthon maradnak és itthon alapítanak családot. Nagyon fontos, hogy a kormány ebben is maximálisan támogassa őket, és olyan feltételeket teremtsen, amely lehetővé teszi azt, hogy a családok nyugodtan merjenek két-három, vagy akár több gyermeket vállalni, akár olyan áron is, hogy addig csak az egyik fél kenyérkereső (mivel az anyuka szülési szabadságon van). Itt kapcsolódik a téma az előző kettőhöz, ugyanis ha mi nem maradunk idehaza, és nem vállalunk minél több gyermeket, majd jönnek helyettünk mások, akik megteszik. Úgy gondolom, nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk, ez számunkra milyen végzetes változásokkal járna.

Melyek azok az alternatívák, amelyekkel megelőzhetőek lennének ezek a változások?

Hármas javaslatcsomagunk van: támogassuk a fiatalokat a családalapításban, lakáshoz jutásban és a munkavállalásban! Olyan támogatási rendszert kell bevezetni, amely családalapításra és gyermekvállalásra ösztönzi a fiatalokat a szülőföldjükön. Ehhez az első lépés az államilag támogatott startlakás program erőteljesebb beindítása. A bérből kiszámított anyasági támogatást 80 százalékra kell növelni, hogy az édesanyák méltón és minél nagyobb anyagi biztonságban nevelhessék a gyermekeiket. A ,,családfenntartó” fél számára adókedvezményeket kell biztosítani, a szülési szabadságról visszatért anyuka régi/új munkahelyén pedig további adókedvezmények biztosításával kell növelni a létbiztonságot, a vállalt gyermekek számának figyelembevételével. A fiatalok körében már évek óta kiemelten magas a munkanélküliség. Az államnak a fiatal munkavállalók esetében át kell vállalnia egy évre a munkáltató által a bérből fizetendő társadalombiztosítás terheit, ezzel ösztönözve a vállalkozókat a pályakezdő fiatalok alkalmazására.

***

Az óriásplakáton több gyermek is szerepel. Megkérdeztük a szülőket, miért vállalták a „kampányszereplést”, mit gondolnak a fiatalok lehetőségeiről.

Halász Éva: Kétgyermekes édesanya vagyok. Eddig különösebben nem foglalkoztam a napi politika történéseivel, de látva a hazánkban és a világban zajló eseményeket, idejét láttam, hogy valamilyen módon tevőlegesen is hozzájáruljak a változáshoz. Ezért támogatom a Magyar Közösség Pártját és a Via Nova Ifjúsági Csoport parlamenti képviselőjelöltjét Cziprusz Zoltánt, mivel a fiatal politikusokban látom az erőt, hogy képesek lesznek gyökeresen megváltoztatni az eddigi általános politikai irányvonalat, úgy szlovákiai szinten, mint szélesebb, akár európai léptékben is. Ezért járultam hozza, hogy a kislányom fényképe szerepeljen egy óriásplakáton, mivel „AZ Ő JÖVŐJÉÉRT!” is készült.

Juhász Péter: Évek óta orvosként dolgozom, emberek közt dolgozva és beszélgetve a páciensekkel. Nemcsak az egészségügyi gondjaikat hallom, hanem társadalmi és politikai csalódottságukat is. Nem elég viszont kritizálni a politikusokat, ideje cselekedni is. Cziprusz Zoltánban látom azt a tenni akarást, amely változtatni tud elhanyagolt falvaink, városaink, egész régiónk arculatán. Ha nem lesznek fiatalok, akik vállalják közösségükért a küzdelmet, akkor továbbra is másodrendȕ és elmaradott régiók lesznek a magyarlakta területek. Ha nem vállalnak a fiatalok gyermekeket, akkor nem lesz , aki dolgozzon és itt éljen a szülőfödljén, nem lesz aki tovább vigye hagyományainkat. Ne ez legyen a mi jövőnk. Emiatt is jószívvel támogattam, hogy gyermekeim a plakáton szerepeljenek. Bízom a fiatalokban, bízom Zoliban.