Cziprusz Zoltán: 25 éven át csak körbe és körbe

A mindenkori szlovákiai kormányok következetesen nemet mondanak a magyar fiatalokra. Szülőföldünkön egyre nehezebb a boldogulás. Régióink elszegényedőben vannak, fiataljaink pedig külföldre mennek munkát vállalni a jobb jövő reményében. Mi is tisztában vagyunk a helyzettel, ugyanis nap mint nap tapasztaljuk saját bőrünkön a hiányosságokat és a diszkriminációt. Olyan országban akarunk élni, amelynek egyenrangú lakosai lehetünk. Ahol nem az ellenséget, hanem az állampolgárt látják bennünk.

A félmilliós felvidéki magyarságot közvetlenül érintik az ország problémái, emellett pedig egyéb kihívásokkal is szembe kell néznünk. Az ország nagy része gazdaságszerkezeti gondokkal és az elszegényedéssel küzd. A meglévő munkahelyek eltűntek, kevés új létesült. A fiatalokat külföldre csábítja a munkalehetőség és a magasabb bér. A magyar lakta vidék ezzel elveszíti a legjobb szakembereit, azokat, akikre a jövőt lehetne építeni. A Szlovákiában élő magyarok népesedési mutatói súlyos válságról árulkodnak. A gyenge népszaporulat, az asszimiláció és az elvándorlás súlyosbítja a helyzetet. A probléma nem csak gazdasági téren tapasztalható. A fiatalok tanácstalanok, céltalanok, kivonják magukat a közösségi életből.

Szlovákiában a fiatalok munkanélküliségi aránya az egyik legmagasabb az EU tagállamok közül – csaknem 35%. Ez az arány az elmúlt 10 évben alig változott. A tanulás és a munka miatt a fiatalok többsége a nagyvárosokba költözik és ott is marad, hiányuk viszont egyre égetőbb az eredeti lakhelyükön.
Célunk, hogy a problémákon közös erővel változtassunk, és olyan jövőképet fessünk, amely a következő nemzedéket az itthon maradásra, az itthoni értéktermelésre ösztönzi.

Cziprusz Zoltán,
a Via Nova ICS alelnöke, képviselőjelölt