Cziprusz Zoltán: A Via Nova mindig is a tettek útját járta

A Via Nova ICS egyik központi kampánytémája a TETTEK ÚTJA, illetve a CSATLAKOZZ A JÖVŐHÖZ. A kampány eddigi menetéről, illetve a felvetődött témákról Cziprusz Zoltánt, az ifjúsági szervezet listavezetőjét kérdeztük, aki a 10. helyen szerepel az MKP közösségi összefogás listáján.

Mit takar a tettek útja fogalom? Ez is csak olyan populista frázis, mint például a „Nem ígérek, teszek!" vagy a „Most tegyünk régiónkért”?

Sajnos közösségünkben, ha meghall egy kampányszlogent, rögtön ellenérzések támadnak hiszen a gyakorlat eddig azt mutatta, hogy a politikusok csak ígérgetnek (főleg kampányban), meg dáridózni járnak a kultúrházakba, hogy koldulják a szavazatot. Mi pontosan ez ellen szerettünk volna tenni, mert ez már valóban a könyökükön jön ki az embereknek, és szándékával ellentétben rontja a közhangulatot.
A tettek útja nem egy új keletű dolog, gyakorlatilag megalakulásunk és ténykedésünk kezdete óta ezt az utat járjuk. Közhasznú, szórakoztató, élményalapú munkával építjük a felvidéki közösséget és erőnk teljében tesszük, amit tudunk.

Tehát a tettek útja valójában az elmúlt évek sikertörténetét hivatott bemutatni?

Tulajdonképpen igen. Mind a 23 jelöltünk végrehajt egy olyan tettet, mely prezentálja eddigi tevékenységét. Táblafelújítások, iskolákban, óvodákban különböző munkálatok elvégzése, kétnyelvűsítés, szoborállítás, árvaházak, gyermekotthonok támogatása, játszóterek felújítása vagy éppen őstermelői piac szervezése, hogy csak párat említsek. Ezek az akciók minimális anyagi ráfordítással valósulnak meg, ami azért fontos, mivel hasznosabbnak ítéljük ilyen mód felhasználni a kampányköltségeket, mint felesleges dáridókra és plakátokra költeni temérdek pénzt.

Tehát nem is terveztek mással kampányolni?

A kiélezett versenyhelyzet megköveteli, hogy úgymond „klasszikus" kampányeszközöket is bevessünk (megjegyzem, fájó szívvel), de a fő hangsúly a cselekvéseken van. Hiszünk benne, hogy a legjobb kampány az eddig elvégzett munkánk. Ennél hitelesebb az égvilágon semmi nem lehet, de sajnos sok emberhez nem jut el a hír, hogy indulunk a választáson, sőt egy felmérés szerint a lakosság csaknem fele azt sem tudatosítja, hogy parlamenti választások közelednek.

Hogyan kapcsolódik a „Csatlakozz a jövőhöz” a „Tettek útján”-ra?

A „Csatlakozz a jövőhöz” tulajdonképpen a választási programunk címe. Ezzel is azt fejezzük ki, hogy mi nem a levegőbe beszélünk, hanem konkrét, szakmai elképzeléseink vannak arra vonatkozóan, miként tervezzük a jövőt, s a tettek útján ezt hogyan tudjuk megvalósítani. Szerintem mi vagyunk az egyetlen ifjúsági szervezet, mely önálló programot dolgozott ki.
Berényi József szembesülve a programunkkal, úgy nyilatkozott, hogy akár kormányprogramnak is beillene, és elégedettek lehetnénk, ha csak a tizede megvalósulna. Nos, mi nem elégszünk meg ennyivel, mi elkötelezettek vagyunk, hogy közösségünk érdekében megvalósítsuk terveinket. Ha nem ebben a négyéves ciklusban, akkor a következőben, vagy a rákövetkezőben.

-vianova-