Cziprusz Zoltán: Közösségben gondolkodunk

Cziprusz Zoltán a Via Nova jelöltje az MKP listáján. A 27 éves fiatal politikus nem ismeretlen a közéletben, hiszen a Via Nova Ifjúsági Csoport alelnökeként hosszú ideje számottevő munkát fejt ki. Egyedüli fiatalként sikerült neki az, ami eddig senkinek – összefogta és egységbe kovácsolta Gömör fiataljait.

Pátriájában igazi ifjúsági vezetővé nőtte ki magát, mintegy 22 helyen alapította meg a Via Nova alapszervezetét, beindítva ezzel a közösségi életet. Szinte alig van olyan hét, hogy ne jönne hír valami környékbeli eseményről, ráadásul Cziprusz tavaly óta Rimaszombat önkormányzati képviselőjeként is tevékenykedik. Ez a rövid idő is elég volt számára, hogy programja két kiemelt pontját már meg is valósítsa: a városvezetés elfogadta indítványát a fiataloknak szánt lakásépítésről, valamint beindult a város és térsége közszolgálati lapja, a Gömöri Lapok is. Ezt a lendületet a pozsonyi parlamentben is folytatni szeretné, ezért határozott úgy, hogy szervezete jelöltjeként indul az MKP listáján, ahol az előkelő 10. helyen szerepel. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

A parlamenti választás szükségszerűen a következő lépcső az eddigi tevékenységedben?
Úgy érzem itt az ideje, hogy változtassunk az ország egypólusú berendezkedésén. A politika nem a cél számomra, hanem a szükséges eszköz, hogy régióinkat felzárkóztassuk. Az utóbbi évek alapján viszont látjuk, hogy ez csak erős és elkötelezett magyar képviselettel lehetséges. Itt az ideje, hogy ne csak kívülről nézzük a rólunk szóló döntéseket, hanem ott legyünk.

Hogyan értékeled az elmúlt évet?
Az elmúlt év sikereket hozott számunkra, elsősorban regionális szinteken. Fontos lépcsőfok volt a 2016-év előtt, de az új erőre kapás időszakát a 2016-os év nyithatja meg a felvidéki magyarság számára. Hiába volt ebben a ciklusban nagy többsége a kormánypártnak, nem tudott élni vele – kivéve persze a Smer-korrupciót, mert az aztán virágzik! Látszatintézkedések történtek a gazdaságban, a kormány által elszigetelt magyarlakta vidékeken pedig még azok sem. A felvidéki magyarság már felismerte, hogy magunknak kell megdolgoznunk a helyzetünk javításáért, és vannak régiós eredményeink. A következő feladat, hogy országosan is ki tudjunk állni magunkért.

Hoznál valamilyen pluszt a csapatoddal a politikába?
Egy fiatalos és eltökélt csapatot látok a Via Nova Ifjúsági Csoportjelöltjeiben.A szervezet az elmúlt években érettebbé vált, és az ifjúkori tenni akarás mellett mára már régiós tapasztalatok és tudás is áll mögötte. Szükséges, hogy Pozsonyban is meghallják a szülőföldjükön boldogulni akaró fiatalok hangját, akár itthon igyekeznek, akár külföldre kényszerültek munkavállalás céljából. A Via Nova azokat a fiatalokat tömöríti, akik felvállalják a hangszóró szerepét. Az emberek belefáradtak már az ígérethalmokba a pártok részéről. A Via Nova jelöltjei, magamat is beleértve, ugyanúgy a tettek útját fogják járni, mint az elmúlt években. Januárban mutatjuk be a programunkat, és a kampány során rávilágítunk, hogy a jelöltjeink képesek megoldásokat kínálni a régiókban jelentkező problémákra.

Az MKP listája jelenti számotokra a legjobb lehetőséget?
Az MKP egyedüliként képviseli az itt élő magyarok érdekeit, és ez a párt áll legközelebb azokhoz az értékekhez, amelyeket a Via Nova, és személy szerint én is fontosnak tartok. Az MKP a parlamentből kiszorulva rendszerszerű építkezésbe kezdett, előtérbe helyezte a közösség és a régiók érdekeit, és ez megújuláshoz vezetett. Jól mutatja ezt a párt választási listája, amelyen sok fiatal és új arc van az első tízben és hátrébb egyaránt, valamint helyet kaptak rajta párton kívüliek is, így nem túlzás a magyar összefogás listájának nevezni.

Milyennek képzeled az ország jövőjét?
Fejlődőnek, ahol nincsenek elnyomott régiók és közösségek. Ahol a beruházásokat, a munkahelyteremtést és az infrastruktúra fejlesztését nem etnikai alapon helyezik az egyik régióba, és tagadják meg a másiktól. Ahol a helyi fejlesztési és munkahelyteremtő kezdeményezéseket nem ellehetetlenítik, hanem felkarolják. Egyenlő mércével képzelem el a jövőt.

Tekintettel a jobboldal állapotára, látsz esélyt a Fico-kabinet leváltására?
Igen van rá esély. Ha a jobboldal megegyezne, hogy Fico leváltása közös cél, akkor lenne rá lehetőség. Igaz úgy elég nehéz, hogy a magát jobboldalinak és polgárinak nevező párt együtt módosít alkotmányt a Smerrel és az elnöke együtt osztogat tűzoltókocsit Robert Kaliňákkal.

Mit üzensz a választóknak, miért karikázzák a te nevedet március 5-én?
Aki bekarikázza márciusban a 10-est (is), az a Via Novát karikázza. Aki minket és engem választ, az a szervezet tevékenységéről fejti ki a véleményét, legyen Bodrogközben, Gömörben vagy Csallóközben. A fiatal családosoknak, egyetemistáknak szeretnénk megmutatni, hogy lehetséges boldogulni a szülőföldön, de bízunk benne, hogy a középkorosztály és az idősebb nemzedékek felé is sikerül jeleznünk, hogy vérfrissítést hozunk a politikába. Felnőttünk a feladathoz, a Via Nova a tettek útját járja!

tsák, Felvidék.ma