ÉBRESZTŐ

A mindennapi rohanás közepette gyakran nincs időnk, vagy egyszerűen csak nem jut eszünkbe ellenőrizni a megvásárolni kívánt élelmiszer eredetét.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint, amíg a szlovákiai kézben lévő üzletláncokban a hazai élelmiszerek (víz és édesített víz, pékáru, tej és tejtermék, valamint hústermék) átlaga a polcokon eléri a 70%-ot, addig bizonyos külföldi üzletláncokban ugyanez az arány alig 30%. Megdöbbentően lesújtó ez az adat, és jogosan tesszük fel a kérdést, hogy miért is jobb számunkra a külföldi tej vagy hús, mint a gondosan megtermelt hazai?

Ha tovább haladunk rájövünk, hogy sok hazai élelmiszer sajnos nem is igazán hazai. 2015-re termőföldjeink hozzávetőlegesen 10%-a külföldi kézbe került (dán, holland, francia, kínai, német). Ez a szám jelen pillanatban 2000 km2 –t jelent és növekedő tendenciát mutat, hisz amíg nálunk átlagosan 2000 és 2500 EUR között mozog egy hektár termőföld ára, addig egyes nyugati országokban, például Franciaországban vagy Hollandiában akár a 16 000 EUR-t is elérheti. Az olcsó munkaerő már csak hab a tortán. A szlovákiai mezőgazdasági szektorban egy a mezőgazdaságban tevékenykedő személy átlagosan 430 EUR bérrel számolhat havonta.

Az idők során elfelejttették velünk, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a saját, hazai termék fogalma, hogy milyen nagy érték és öröm, ha a saját földünkön megtermelt élelmiszert fogyaszthatjuk, hogy mit is testesít meg számunkra a föld és maga a mezőgazdaság. Ezen jelen pillanatban csak mi változtathatunk, közösen. Itt az ideje, hogy együtt mondjunk nemet a jelenlegi kormánynak, és igent régiónk és mezőgazdaságunk felvirágoztatására.

Iván Tamás,
a Via Nova ICs alelnöke
Az MKP képviselőjelöltje