Először emlékeztek az államalapításra Krasznahorkaváralján

Felvidéken már évek óta több településen szervezik meg a Szent István-napi ünnepséget. Ez a Rozsnyói járásra eddig nem volt jellemző. Idén Krasznahorkaváralján a Csemadok alapszervezete gondolt egy nagyot. 

Augusztus 20-án a Via Nova ICs és Baráti Körök társszervezésében Szent István - napi ünnepségre várták a járás lakosait. Egy fajta főpróbaként szervezték meg, hiszen 2016-ban a Honfoglalási Emlékmű éppen 20 éves lesz. A szervezők így Köteles Lászlót, a Csemadok országos alelnökét kérték fel az ünnepi beszéd megtartására, aki mintegy húsz évvel ezelőtt becsülettel kivette részét az emlékmű félállításakor keletkezett nehézségekben. Köteles László és Prékop Péter is, aki abban az időben a falu alpolgármestere volt visszaemlékeztek a bíróságra, az emlékmű éjjeli őrzésére.

Az idei megemlékezés ünnepi szentmisével vette kezdetét, ahol a helyi gyerekek viseletbe öltözve vitték megáldani az új kenyeret. A szent mise után koszorúzási ünnepség valósult meg a Honfoglalási Emlékműnél, majd megvendégelés és 21 órakor a Via Nova ICS és Baráti Körök egész Gömörre és Nógrádra kiterjedő tűzijátékához csatlakozva lőtték fel a rakétákat államalapításunk tiszteletére Krasznahorkaváralján is.

BB, Felvidék.ma
További fényképek a Képgalériánkban ITT érhetők el.