Fiatal vállalkozóknak kíván segíteni a Via Nova

Óriási és égető probléma, hogy az Európai Unióba betagozódott posztszocialista országok gazdasági integrációja nem olyan mértékben zajlik, mint ahogy azt a csatlakozás előtt elképzelték az itt élők. A határok megnyílásával viszont óriási mértékűvé vált a külföldön való munkavállalás. Ez a folyamat minden országot érzékenyen érint, hisz jobbára a fiatal, legmunkaerősebb réteg távozik, viszont egy kisebbségi létbe szorult nemzeti közösségen az ilyen eltávozás még hatványozottabban érződik.

Érdeklődő tekintetek
A Via Nova munkásságának kulcskompetenciája a közösségszervezés és minden olyan tevékenység kezdeményezése, támogatása, mely a szülőföldön boldogulást irányozza elő. Ennek szakmai koordinálására állították fel a gazdasági kabinetjüket is, mely első feladataként megszervezte a Kezdj okosan! vállalkozó fórumot. Ezen szakmai tippekkel és hasznos információkkal látták el a vállalkozni vágyó fiatalokat a magánszféra immár sikeres szereplői. A Szepsiben tartott konferencia olyan sikert aratott, hogy a szervezők eldöntötték rendszeressé kívánják tenni ezt, és minél szélesebb körökhöz szeretnék eljuttatni az információkat.

Ennek szervezték meg második felvonását szeptember 18-19-e között, ezúttal Ipolyságon. „Hiszünk benne, hogy itthon kell érvényesülnünk a mindennapokban. Ehhez nemcsak eltökéltségre van szükség, hanem szakmai tapasztalatra, tájékozottságra és tudásra is. Célunk, hogy a hallgatóság kellő tapasztalatot és ösztönzést kapjon ahhoz, hogy a jövőben sikeresen megvalósíthassa célkitűzéseit. A konferencia emellett elősegíti, hogy a résztvevő leendő vállalkozók az előadókkal és egymással is kapcsolatot alakítsanak ki, és a jövőben kamatoztassák azt" – foglalta össze a konferencia lényegét Iván Tamás, a Via Nova ICs alelnöke, a konferencia egyik szervezője.

Folytatta: „a Kezdj okosan! című konferencia olyan fiataloknak szól, akik kellő vállalkozói kedvvel rendelkeznek, ám tájékozatlanság vagy tapasztalathiány miatt nem merik megtenni az első lépést. A konferencián olyan szakmai előadókkal találkozhatnak, akik segíthetnek elindulni a sikeres vállalkozás útján, avagy kellő információt tudnak adni, hogyan is néz ki egy sikeres vállalkozás. Az érdeklődők több területről gyűjthetnek tudást és tapasztalatot. Marketing, menedzsment, régiófejlesztés, gasztronómia, informatika és a pályázati lehetőségek egyaránt fókuszba kerülnek, valamint arról is szó lesz, milyen egy vállalkozás szerkezeti felépítése" -. zárta a fiatal alelnök.

Lakatos Gergely
A kétnapos rendezvényen marketing tárgykörében Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád tulajdonosa szolgált érdekes információkkal. Papp Vargha Katalin a Chocomaze, kézműves csokoládék készítésével foglalkozó céget képviselve mutatta be a tapasztalatait, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány pedig vállalkozásindítási workshopot tartott Szolnoki Szabolcs, a Smart Pont Hálózat vezetője által.

A Felvidék számára is kiugrási lehetőség lehet a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés, így kulcsmomentum a fiatal vállalkozók bevonása is ezekre a területekre. Dr. Mikula Lajos, ehhez kapcsolódóan, a fiatal magyarországi gazdák érdekképviseletével foglalkozó AGRYA tevékenységét mutatta be, és ösztönzött mindenkit, hogy milyen trendi manapság gazdának lenni.

A sok egyéb mellett érdekfeszítő előadást tartott Néveri Vargya Szilvia az aPRimage Kft. tulajdonosa is a megfelelő céges arculat fontosságáról, de sok hasznos tippel szolgált Varju János, pályázati tanácsadó, aki szakterületéhez szolgált információkkal, kiélezve előadását a lobbizásról és annak módjairól, lehetőségeiről.
Záróakkordként pedig a Panyolai Szilvórium Kft. vezérigazgatója, Lakatos Gergely mutatta be, hogy milyen utat bejárva lett Magyarország egyik vezető pálinkamárkájának a vezérigazgatója 26 évesen.

„A két nap előadóit igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy megfelelő témakörökkel szolgáljunk általuk a fiatal vállalkozást tervezgetőknek, ezzel könnyebbé váljon számukra az első lépés megtétele. Reméljük sokaknak tudtunk segíteni közvetlenül vagy akár közvetve. A visszajelzésekből ítélve úgy érezzük csupa pozitívum a kezdeményezés és mindenképp folytatást érdemel" – foglalta össze a két napot Jusko Tamás a Gazdasági Kabinet vezetője.

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Bank mellett működő Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatta.

Csonka Ákos