Gömör többet érdemel!

A munkaügyi hivatal adatai a munkanélküliek arányát illetően sokkoló képet mutatnak. A régióban óriási méreteket öltött a munkanélküliség. A munkahelyek sorra szűnnek meg, helyettük nem teremnek új lehetőségek. A régió városaiban a munkanélküliek aránya meghaladja a 20%-ot, sőt van ahol a 30% felé közelít. A nyilvántartásban szereplő munkanélküliek aránya Nagyrőcén 19,97%, Rozsnyón 21,58 %, Rimaszombatban pedig 27,42. Amíg Pozsonyban ez az arány 5% körül mozog, Zsolnánk pedig 7,7%, addig a gömöri régió az élmezőnyben jár. Egy ilyen tabellán azonban nem büszkeség az első helyen lenni.

A fiatalok helyzete egyre kilátástalanabb. Sem a kisvárosok, sem a falvak nem nyújtanak kellő alternatívákat. Ezért a munkahely és a magasabb bér a nagyvárosokba vagy külföldre csábítja fiataljainkat. A húszas, harmincas éveiket taposó, szakképzett fiatalok űrt hagynak maguk után azokon a vidékeken, amelyről elvándoroltak. A gazdasági szerkezet rendszerváltás utáni széthullása állandó válságot idézett elő. Dél-Szlovákia nagyrészt állattenyésztésre és földművelésre épülő gazdasága összeomlott, viszont korszerű mezőgazdaság és ipar nem települt a helyére. A magyar lakosság lehetőségei beszűkültek.

Gömör ennél többet érdemel! Felemeléséhez pedig nem a lehetőség vagy a képesség hiányzik, hanem az akarat. Mi akarjuk és meg is teszünk mindent azért, hogy élhetőbb Gömört teremtsünk.

Cziprusz Zoltán,(10.)
a Via Nova Ifjúsági Csoport alelnöke
képviselőjelölt