III. Felvidéki Labdarúgó Bajnokság: Nyitracsehi lett idén Felvidék bajnoka

A harmadik nagysikerű Martosi Szabadegyetem után hasonlóan nagy siker övezte a Via Nova sportrendezvényét is, a Felvidéki Labdarúgó-bajnokságot. A dinamikusan növekvő kispályás, amatőr focibajnokságba idén 43 csapat nevezett be, összesen mintegy 11 természetes régióból, mely lefedi Felvidék teljes egészét. Az alapszakasz küzdelmeiből végül 12 csapat (11 régiós fordulógyőztes + a legjobb második) kvalifikálta magát a dunaszerdahelyi mindent eldöntő nagydöntőbe, mely a DAC műfüves edzőpályáján zajlott.

A szupertornára a 12 csapat által összesen mintegy 150 labdarúgó érkezett, hogy a labdát kergetve eldöntsék egymás közt, hogy ki viseli majd egy évig a Felvidék Bajnoka címet.
A torna augusztus 1-jei ünnepélyes megnyitóján Gubík László, a Via Nova elnöke és Iván Tamás a bajnokság főkoordinátora köszöntötte a sportolókat és a nagyszámú szurkolókat. Kihangsúlyozták, hogy mekkora jelentősége van a sportnak (s kiváltképp a futballnak) önazonosságunk megőrzésében. „A foci több mint egy játék, minden szerénységet félretéve állítható, ez egy szenvedély, melyet teleszövik az emóciók. Sok mindenre megtanít ez a sportág, de leginkább azt emelném ki, hogy hogy tud közösséggé formálódni egy csapat. Az FLB is elsősorban a sportról, a foci szeretetéről szól, mindazonáltal kísérőjellegében számtalan olyan elemet tartalmaz, mely üzenetet hordoz és értéket képvisel, közvetít" – mondta el a maga is játékos, Gubík László.

A mérkőzések igazolva a várakozásokat, izgalmas párharcokat és néha feszültségektől sem mentes, hamisítatlan futball-légkört eredményeztek.
Végül a tavalyi győztes Szepsi és Nyitracsehi csapata jutott a végső döntőbe, mely viadalból utóbbi jött ki kedvezőbben, így értelemszerűen ők állnak egy évig Felvidék tetején. A dobogó harmadik fokára pedig Léva csapata állhatott fel.

A csapatjátékok díjazása után az egyéni teljesítményeket is értékelték a via novások. Ennek értelmében lett a torna és a bajnokság legjobb játékosa a lévai Zoller Dávid, a legjobb kapus címet a révkomáromi Házi Richárd nyerte el, míg a gólkirály szintén komáromi Turza Ronald lett.

Az ünnepélyes díjkiosztón a díjak átadásába besegédkezett A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, valamint Szabó Ottó, a DAC egyik kulcsembere is.

Iván Tamás a zárást követően akképpen értékelte a lezáruló hónapokat, hogy óriási teljesítmény az, hogy röpke három év alatt sikerült egy ilyen volumenű bajnokságot létrehozni és megszervezni. „Több száz fiatal bekapcsolása a sorozatrendezvényünkbe úgy gondolom, hogy nem kis teljesítmény, és külön örülök, hogy a bajnokság szellemiségével, üzenetértékével ennyien tudnak azonosulni és egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik iránta." A főszervező azt is fontosnak tartotta aláhúzni, hogy nem csak magyar ajkú játékosok kapcsolódtak be a küzdelmekbe, ám mindannyiuk magyar szellemiségű és a békés együttélés szószólói. „Hogy ennyire sokszínűek vagyunk bizonyítja a leginkább, hogy a sport nyelve milyen integratív, és mekkora közösségépítő szereppel bír."

A mérkőzések mellett az egész nap folyamán lehetőség volt az érdeklődőknek a forradalmi magyar porttalálmány, a TeQballnak a kipróbálására is, melynél sok esetben valóságos sorok alakultak ki. A forgalmazók az ősszel tervezik a piacra dobni az új sportág fő kellékét, az asztalt, ezért roadshow szerűen járnak népszerűsíteni a futballtechnikai eszközt.

Az FLB már most igazolja az elvárásokat, melynek értelmében a legnagyobb országos, kispályás focitornájává vált, s mutatja Felvidék életképességét. Amennyiben viszont ilyen mértékben fog a továbbiakban is fejlődni, úgy hamarosan még nagyobb rangra emelkedhet a kezdeményezés.