Július 6-10. között kihirdetjük a Martonómiát

Elindult a visszaszámlálás, alig egy hónap múlva kezdődik a nyár legszínesebb öt napja, a Martosi Szabadegyetem.
Az idei tábor a Magna Cum Laude egyik slágerének a címét választotta jeligéjéül, hogy a sokszor megkopottnak és szürkének tűnő felvidéki magyar közösségre ráfér a megújulás és az újra színezés - hangsúlyozta ki Gubík László a komáromi sajtótájékoztatón. A mARTfeszt és hasonló közösségépítő rendezvények mind ezt a célt szolgálják - jelölte meg ezzel szerepét a nagyszabású rendezvénynek Gubík.
A másik jelszó szerű gondolatvilág pedig a MARTONÓMIA köré épül, ezzel két értelmezésre is célozva. Egyrészt az önkormányzatiság és a szülőföldön való boldogulás hangsúlyosan jelen van a szervező Via Nova munkásságában, amit bizonyít, hogy különböző formákban minden évben foglalkoznak a témával. Másrészt pedig a Martosi Szabadegyetem egy olyan autonóm közösséget alkot, ami létformánk előtt is példaként szolgálhat.

PROGRAMOK

Az idei szabadegyetem programja is hasonlóan változatos lesz, mint az előző éveké. A zenei felhozatal idén legfiatalosabb arcát ölti fel, elsősorban a tízen és huszonévesek megszólítása érdekében. A napközbeni programokban pedig arányosan lesz közéleti, politikai, népművészeti, kulturális, sport, egyházi vagy éppen bulvár téma is. A labdarúgó EB-re való tekintettel pedig óriás LED-falon lesznek közvetítve a mérkőzések is, hogy senki le ne maradjon kedvenc sportága számottevő meccseiről.

Az idei fesztiválon különösen nagy hangsúlyt fektetünk a szabadidős, csoportos közösségépítő rendezvényekre, melyek nemcsak az önfeledt szórakozásról, a buliról és a hülyéskedésről fog szólni, de játszva tanulhatnak is általa az érdeklődők. Ugyanakkor családi programokra is számítani lehet – adott számot erről a feladatkör felelőse, Szigeti Szilárd.
A kísérőrendezvények közül idén sem maradhat el a jótékonysági szál, amit idén is a mARTfeszt Angyalai képviselnek. Idén négy gyermeket kívánnak megsegíteni a fiatalok, melyre kupakgyűjtést illetve fotóversenyt hirdetnek meg.

Ahogy az Európa-bajnokság közvetítése is jelzi, a fesztivál-szabadegyetem nem hagyja figyelmen kívül azokat a tényezőket, amik bár elsősorban nem a fesztiválhoz kötődnek, de a látogatók érdeklődése által mégiscsak részesei egy nagy egésznek. Így vonatkozások lesznek a közelgő Olimpiára, kulturális vonalon pedig a nagy évfordulókra, emlékévekre is megemlékeznek a fiatalok. Ennek kapcsán lesz tematikus nap Széchenyi Istvánnal, Márton Áronnal és 1956-os forradalommal kapcsolatban is.

INFRASTRUKTÚRA

Szállás a megszokott módon sátorozással van biztosítva, ám lehetőség lesz Komáromban, a Sirály kollégiumban is megszállni, ahonnan rendszerinti fuvarszállítással lehet majd eljutni Martosra.
A zenei paletta és a fiatalos egyéni és csapatjátékokat fokozza, hogy a középiskolások ingyenesen, míg az egyetemisták kedvezményesen válthatnak belépőt az öt napos rendezvényre.
Minden adott hát, hogy Martoson Felvidék legszínesebb szabadegyetem álljon össze július 6-10. között.

Fotó: Szalai Erika