Kampányösszpontosítást tartott a Via Nova

Bár az Advent időszakát a karácsonyi meghittség és a várakozás jellemzi, a szlovák politikum mégis úgy rendezte, hogy a pártok számára a parlamenti választások kampányának 'előfelvonása' jegyében telik az év utolsó hónapja. Közismert, hogy 2016. március 5-én esedékes parlamenti választáson a Via Nova is érdekelt. Az ifjúsági szervezet több mint 20 jelölttel járul hozzá a Magyar Közösség Pártjának a Közösségi összefogás névre keresztelt listájához. Ez óriási lehetőség a fiatalok számára, ám egyben hatalmas kihívás is azoknak, akik eddig jobbára a civil életben és a közösségépítésben jeleskedtek.

Az erre való felkészülésre komoly kampányt terveznek a vianovások, így már most tervezgetik a koncepcióikat. Advent harmadik hétvégéjén társulva az anyapárt kezdeményezéséhez aláírásokat gyűjtöttek Rimaszombat főterén a kötelező kvóták ellen, melyben segítségükre voltak a magyarországi Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség aktivistái, köztük Nacsa Lőrinc, a szervezet elnöke is. Innen együttesen vonultak át a nem messzi Bátonyterenyére (Magyarország), ahol ugyancsak petícióztak, hiszen a Fidesz is hasonló aláírásgyűjtésbe kezdett. Cziprusz Zoltánék mindkét helyszínen közös sajtótájékoztatón fejtették ki álláspontjaikat a témával kapcsolatban.

Ezzel azonban nem ért véget a Via Nova programja, hiszen a nógrádi város alpolgármesterének, Rákos Szabolcsnak a meghívására egy csapatépítő kampányfórumot is tartottak, amelyről a Gubík Lászlót kérdeztük. „Valóban készülünk a kampányra, de nálunk a kampányüzemmód nem különb intenzitású, mint bármilyen más időszak. Mi vianovások - akár képviselőjelöltek, akár nem – a közösségünkért kifejtett elkötelezett munkában hiszünk. A kampány során nem kívánunk felsorakozni a populista, dúsgazdag pártok mellé, és ígérethalmokkal fárasztani az embereket; euró százezreket, milliókat elköltve totálisan értelmetlen pótcselekvésekre. Ahogy eddig, most is a tettekre fogjuk helyezni a hangsúlyt, ugyanis hiszünk abban, hogy a leghatásosabb kampánymód, ha üres szavak helyett a tettek beszélnek" - vázolta fel elképzeléseiket Gubík.

Hasonló meetingre került sor másnap pár száz kilométerrel odébb, Zsigárdon is, ám ezen már az MKP központi eligazítása zajlott. A rendezvényen bemutatkoztak a párt szövetséges szervezetei, így a Via Nova is, amelynek célkitűzéseiről, elképzeléseiről Nagy Dávid beszélt. A fiatal politikus ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Felvidék.ma-nak, hogy nagyon biztatónak tartja a lista fiatalos és fiatal jellegét. Emlékei szerint még soha nem volt ennyi fiatal az MKP listáján, mellyel példát mutat más pártoknak is. „Úgy gondolom, hogy nem Most kellene előrelépegetni, meg tenni akarni valamit. Ha egyes politikusaink nem felejtettek volna el dolgozni az elmúlt 25 évben, egészen más képet festene a közösségünk. Elég csak körülnéznünk, és látjuk az eredményeket, ebből a megalkuvó, pénzhajhász semmittevésből már minden jóérzésű polgárnak elege van. Itt az ideje a politikai generációváltásnak, hiszen nyilvánvaló, hogy 25 éve egyfolytában olyanok képviselik a felvidéki magyarságot, akiket csak saját érdekeik mozgatnak. A hangzatos ígéretekből már tele a padlás, ideje a tettek útjára lépni, a Via Nova ezt képviseli" – fejtette ki véleményét az érsekújvári jogász.

Bár a tehetős pártok a kampányt gyakorlatilag már el is kezdték, a fiatal aktivisták szerint teljes értelmetlenség milliókat költeni egyes pártoknak arra, hogy meggyőzzék az embereket, hogy miért nem költik inkább rájuk.

tsák, Felvidék.ma