Keresztkérdés Keresztúrnál – motoron tüntetett a Via Nova az R2-esért

A Via Nova ICS nógrádi fiataljai is részt vettek az R2-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépítéséért szervezett tüntetésen.

A legutóbbi demonstráción lovon vettek részt az ifjak, ezúttal a mintegy 100 főnyi protestáló közé vasparipán robogtak be a via novások „Új út" molinóval a kezükben.

„A fiataloknak az itthon maradás feltételeit kell megteremteni, és ez itt Dél-Szlovákiában sajnos egy összetett kérdéskörnek számít, mely társadalmi, gazdasági és szociális jelenségek által behálózott probléma. Sokunk shakespeare-i módon a „Menni vagy nem menni?" dilemmába esik, és inkább az elvándorlást válasszák, amiért egyáltalán nem kárhoztathatóak. Míg itt arról dönt a felsőbb hatalom, hogy 20 évvel korábban vagy később épüljön-e meg egy Pozsonyt Kassával összekötő frekventált közlekedési úthálózat, addig azt szem elől vesztik, hogy ennyi idő után már lehet nem lesz kinek építkezni, hisz a régióbeli fiatalok a jobb megélhetés és a boldogabb jövő reményében akkor már külföldön lesznek. Ezt a hullámot kell mindenekelőtt megfékezni! Mi ennek függvényében vettünk részt a mai tüntetésen." – mondta Varga Henrietta, a Via Nova ICS Nógrádi Járási elnöke, aki szintén motoron érkezett társaival a tüntetésre.

A tüntetők
Voltak, akik kedves mosollyal az arcukon és biztató szavakkal fogadták őket, de sajnos akadtak olyanok is, akik fejüket elfordítva utaltak arra, hogy ezen a rendezvényen nem kívánatos személyek. A főszervező, Simon Zsolt ráadásul politikai provokációnak vélte részvételüket. Hiába próbálták győzködni, hogy egyetértésből vannak ott és támogatják minden formában a tiltakozást, melyről nem csak terepen tettek már több ízben tanúbizonyságot, hanem a petíciós kérvények aláírásával is.

De az ICS és a betűk színe (piros-fehér-zöld) szemet szúrt néhány „narancsbőrű" embernek. Na, őket igazán nehéz volt meggyőzni arról, hogy valóban egy közös ügy érdekében vette a fáradságot néhány elszánt régióbeli fiatal, akik azért mentek, mert bíznak abban, hogy egy épülő úthálózat a munkalehetőség, a kapcsolatépítés, az önmegvalósítás, a jövedelmezőbb bérezés lehetőségének a járható útját tartogatja számukra.

A vártnál jóval kevesebben vettek részt a tüntetésen, és még azokat is szóvá tették, akik megjelentek – lásd. egyedüli fiatal csapat.

"Akkor ez a rendezvény most magánakció volt, vagy egy politikai kampány része? Az internetes portálokon Simon úr arra kéri a környékbelieket, hogy részvételükkel támogassák ezt a fontos ügyet. Ez esetben miért jelentett annyira komoly gondot, hogy egy ifjúsági szervezet is csatlakozott az akcióhoz?!" - tették fel a kérdést a fiatalok.

Mindenhol csak azt hallani, hogy nagy szükség van a fiatalokért végzett munkára és még nagyobb arra, hogy a fiatalok maguk is részt vállaljanak a közéletben, hisz közélet nélkül nincs közösség és nincs tudatos társadalomépítés sem. De ha közösségben gondolkodó fiatalok „lepik el" a környéket, de az nem illik bele egyesek elképzelésébe, az már nem tetszik nekik.

A Via Nova ezzel újfent bebizonyította, hogy a közösséget érintő problémák és aktuális ügyek megoldása iránt fokozottan tettre készek és elkötelezettek. „Nyitottak vagyunk az együttműködésre, az összefogásra, hiszen ez és az ehhez hasonló témák mindannyiunk közös érdeke pártszimpátiától függetlenül. Mi egy új, járható utat próbálunk kitaposni a jövő nemzedékének, hogy szülőföldünk élhetőbb legyen és megmaradjon annak a vidéknek, ami hozzánk tartozik. Aki egy ifjúsági csoportot megvet azért, mert a közös jövőnk érdekében meghirdetett tüntetésen mer részt venni (és nem narancssárga színben), az úgy gondoljuk, hogy mellékúton jár a régiónk belüli összefogást illetően. Aki úgy gondolja, hogy ifjúsági szervezetünk egyfajta „politikai veszélyt" jelent, az ne menjen ki a főútra tüntetni, mert az nagyon letért a helyes ösvényről.

Hisszük, hogy tudni kell közösségben gondolkodni és erős közösséget alkotva tartozni valahova, hisz aki csak a saját egyéni útját próbálja egyengetni és járni, az sosem ér célt - zárta gondolatait Varga Henrietta.