Két alkalommal is felcsendült a magyar himnusz Ipolyságon

Augusztus 23-án emlékeztek meg István király szentté avatásáról Ipolyságon. Az ünnepség első része a néhány éve felavatott Szent István szobor előtt zajlott.

A szép számban összegyűlt ipolyságiak először az ipolysági Musica Aurea énekegyüttes összeállítását hallhatta. Utána következett Gerhard Glazer –Opitz atya, Ipolyság római katolikus plébánosa, aki Szent István imájával nyújtott lelki táplálékot az egybegyűlteknek. A koszorúzás kezdete előtt még Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke mondta el beszédét, mellyel arra buzdított mindenkit, hogy merjen álmodni magyarként a Felvidéken, hiszen ezer évvel ezelőtt is egy álommal kezdődött minden, Emese álmával.

A koszorúzás befejeztével felcsendült a magyar Himnusz, majd a  városháza  színháztermében folytatódott az ünnepély második része, ahol a Nagyrahivatott c. drámai művet tekinthették meg az egybegyűltek a Váci Dunakanyar Színház és a Zanotta Art Egyesület elődásában. Az előadást megelőzte Vác város polgármestere, Fördős Attila beszéde, melyben felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos lenne az összefogás Közép-Európa nemzetei és országai körében, főleg ezekben a viszontagságokkal teli időkben. A színmű Bakócz Tamás bíboros életének fontos pillanatait mutatta be két felvonásban. A közönség vastapssal jutalmazta a színészeket és az előadás végén ismét felcsendült a magyar himnusz.

Mindannyian hálásak lehetünk a szervezőknek, hogy továbbra is éltetik a lassan már hagyománnyá váló megemlékezést. Külön öröm volt azt látni, hogy a színházteremben kevés ülőhely maradt üresen. Ez azt jelenti, hogy Ipolyságon továbbra is van erő, bátorság és akarat a magyarság megőrzésére, éppen ezért remélem, hogy a Magyar Közösség Pártja, a Via Nova  Ifjúsági Csoport és a 27. számú Szent Imre cserkészcsapat még számtalan alkalommal szervez olyan rendezvényeket, amelyek – Szent István ünnepéhez hasonlóan – összekötő kapocsként működhetnek a magyarság számára.

Morva Mátyás