Köszönet a szepsi vállalkozóknak

Szepsi mindig is több nemzetiségű, kultúrájú és nyelvű város volt. Többségében magyarok és szlovákok lakják, de sok más nemzetiség is él itt. Az idők során lakosai többször bebizonyították, hogy a sokszínűség a közösség javát szolgálja, nem pedig fordítva. A város lakosai a múltban és ma is arra törekednek, hogy elfogadják a másikat, legyen bármilyen nemzetiségű vagy vallású. Pontosan emiatt szeretjük ezt a várost ennyire, ez teszi Szepsit a MI Szepsinkké.

Az egymás iránti tolerancia sok mindenben megnyilvánul. Dobrý deň-t köszönünk szlovák ismerősünknek és Jó napot a magyarnak. Nem azért tesszük ezt, mert netalán az egyik nem értené a másik nyelvén az üdvözlést, hanem azért, mert azzal tiszteljük meg őt a legjobban, hogy anyanyelvén köszöntjük. Így van ez az üzletek esetében is. A vállalkozó is igyekszik a lehető legjobban kedvében járni a potenciális vevőinek, ezért nemcsak a boltba betéréskor köszönti őket kétnyelvűen, hanem már a kinn levő kétnyelvű feliratokkal előre jelzi feléjük tiszteletét. Úgy vélem, ez így van rendjén, ennek így kell lennie! Hiszen ha mi, szepsiek nem fordítunk kellő figyelmet magunkra és a körülöttünk élő embertársainkra, akkor mástól sem várhatjuk el.

Ebből az indíttatásból mi, a Via Nova ICs többször is kétnyelvűsítési körutat szerveztünk városunkban. Hisszük, ahhoz, hogy Szepsi jövője is olyan reményteljes legyen, mint a múltja és a jelene, szükségünk van arra, hogy megmaradjunk nyelvünkben és kultúránkban. Így hát belevágtunk, és először 52, majd további 30 szepsi vállalkozót ajándékoztunk meg kétnyelvű feliratokkal - nyitást és zárást jelző, valamint a vállalkozásra szabott nyitvatartási táblákkal. Bevallom nagyon jól eső érzés volt egy hete végigsétálnunk a Fő utcán és látni, mennyi üzleten ott vannak a mi, saját kezűleg készített tábláink. Valamint azt is, mennyi újonnan nyitott vagy rég működő üzlet helyezett ki, vagy pótolta a kétnyelvű feliratokat. Jelenleg Szepsiben 54 vállalkozás vizuálisan is kétnyelvű, kétnyelvűen szólítja meg vásárlóit (felirat, étel- és itallap valamint weboldal). Természetesen megtörténhetett, hogy valakit akaratunk ellenére kihagytunk, ebben az esetben pótolni fogjuk a hiányosságot.

Igaz, ettől nem lett olcsóbb a kenyér, se a tej, de Szepsi lakosai újra bebizonyították, hogy igenis odafigyelnek egymásra, és hogy még mindig fontosak azok az értékek, amik önmagunkká tesznek bennünket, amik miatt azok vagyunk, akik. Ez teszi Szepsit a MI Szepsinkké. Ezúton szeretnénk megköszönni a város vállalkozóinak a példamutatását. Mi, vásárlók pedig úgy tudjuk kimutatni a legjobban a köszönetünket és támogatásunkat, ha bevásárláskor a helyi vállalkozókat választjuk.

Szepsi kétnyelvű vállalkozásai:

Drogéria Karolína Ovocie Zelenina Madis v.o.s. Mäso – Húsbolt – František Hajdany
Bella Moda Korzet Záložňa – Zálogház Breva
Norma Flóra Salón Pompadur
1987 Ornament s.r.o. TILIA – Lekáreň – Gyógyszertár Foto – Vojtech Hanesz
Gemini Keramark OTP
Tempus s.r.o. Diskont Darčeky TOMI Rokoko Pekáreň – Pékség
Danex Edita Vargová – Edó Obuv Mäso – Hydina – Úzeniny – Viktor Pačay
Bodva servis s.r.o. Fresh (CsH utcai) Protea
Mediaworks s.r.o. Retro MIXI ŠIMI BAR
I.P. SERVICE Textil Obuv – Hanh Nguyen Thi Kasa Záložňa
APL plus s.r.o. Second Hand – Ing. Ladislav Hronec Léda KNIHY – KÖNYVEK
Stavomark TIP – TOP textil galantéria Pohrebné služby – Temetkezési vállalkozás
STONEL s.r.o. Pohrebné služby DRAIF spol s.r.o. S&L
Péter AUTO SHOP SPEKTRON HK s.r.o. PIANO CLUB CAFÉ
GNK drogéria Minisalon Hricová Kocsisová Exotikop
Rossi Leguans Arena sportcentrum Kovdan s.r.o.
Motel Orgován M & P & G Steel F+F s.r.o.
Regfilm s.r.o. KARINA – Bútor – Nábytok KUBO rybárské a chovateľské potreby

Iván Tamás