Március 15-én rakta le alapköveit az új rémkormány

A választások előtt arról ment a találgatás, hogy Bugár bevállalja-e – ezzel szembeköpve választóit - a kormányzást a Smerrel. Akik azt mondták valószínűleg igen, arra a Híd szimpatizánsai felháborodva reagáltak, hogy mindez csak mocskolódás. Miközben nem volt rendezvényük, ahol ők nem az MKP-ra leadott elveszett szavazatokról szónokoltak volna.
Most viszont már a választások után vagyunk, tisztázódnak a bejutott pártok valódi céljai és érdekei: vonjunk hát mérleget.

Bugár Béla és a többi bejutott párt vezetői az alábbi három lehetőség közül választhattak...

1. Az előrehozott választások, ahol lehetőség lett volna akár egy szélesebb magyar összefogásra is, ami akár 20 képviselőt is eredményezhetett volna a jobboldalnak. Valamint ugyan ezt megtehette volna akár a Sieť és a KDH is ,így minden lehetőség adott lett volna egy SMER,SNS,KOTLEBA mentes jobboldali kormány felállításának. Igen, valószinűsíthető, hogy Kotleba talán megerősödött volna 10-12 %-ra, illetve egy újabb fárasztó kampányt és emellett többletkiadást eredeményezett volna az államnak. De még mindig messze ez lenne legjobb az országnak és az itt élő magyaroknak, szlovákoknak egyaránt. Ezt , a hős Bugár Bélánk és pártja csípőből elutasítva, mondván ez a legrosszabb az országnak megerősödne Kotleba.

2. Látszólag Bugár március 5-ei választások után elkezdett ,,megtenni mindent´´ egy jobboldali kormány létrehozása érdekében. Igaz minden második mondatában elárulta nem őszinte a közeledés, ugyanis elmondta ez a kormány úgysem fog működni. Ez az opció abból a szempontból rosszabb mint az előző, hogy már be kellett volna venni az SNS-t ami számunkra itt elő magyaroknak elfogadhatatlan. Ennek a kormánynak a legnagyobb előnye az lett volna,hogy leváltja a SMER-t és valószínűleg 2 éven belül előrehozott választásokat eredményez. Hátránya megnehezítené egy MKP-Híd összmagyar kiegyezést az SNS-vel való kormányzás miatt. Kotlebának valószínűleg 15 % körüli eredményt jelentett volna.

Mit tesz hát a szélsőségek ellen küzdő géniuszunk, ezen lehetőségek mérlegelése után?

3. Összehozza a SMER-SNS-MOST-SIEŤ rémkormányt. Ha nem lett volna elég egy kártékony elem a jobboldali kormányzás esetén , akkor hát legyen egyből kettő SNS+SMER. Ennek a kormánynak pozitív hatása az itt elő átlag ember számára nem lesz. A négy párthoz közel állók számára annál inkább. A következő 2020-ig terjedő európai uniós pályázati támogatásokból a kormánypártok mögött álló oligarchák jócskán kielégíthetőek. (utolsó EU-s programozási időszak Szlovákia számára)

Ezzel a remek nagypolitikushoz illő húzással Bugár Bélának sikerült egy csapással a szlovákok szemében is lejáratni magát és pártját valamint a még meglévő magyar szavazóinak táborát is tovább csökkenteni. Igaz, vajon érdekelni fogja ez még 2020-ban az akkor 62. életévét betöltő Bugárt? A SIEŤ -ről csak annyit, nekik ha ma lennének a választások is már csak 2 % -nyi választó adná rájuk voksát, viszont a felvett kölcsönöket amit egy 10+ % eredményhez terveztek és vettek fel, legalább lesz miből törleszteni.

De mi lesz hát Bélánk aktuális legnagyobb rémképével Kotlebával aki miatt nem ment bele az előrehozott választásokba? Bizony ő lesz 2020-ban a legnagyobb nyertese ennek a rémkormánynak és nem 10-12 %-ot fog elérni mint egy esetleges előrehozott választásokon , hanem feltehetőleg 20 %-ot minimum. Bravó így kell MOST harcolni a szélsőségek előretörése ellen.
Külön köszönjük az itt élő magyarok nevében, hogy március 15-én íratatott alá az új szlovák rémkormány alapdokumentuma a programtézisekről.

Cziprusz Zoltán,
alelnök
Via Nova Ifjúsági Csoport