Megalakult a Via Nova Somorjai Alapszervezete

2015. szeptember 27-e emlékezetes nap lesz Somorja városának történetében, ugyanis a helyi Honismereti Ház udvarán megtartotta alakuló taggyűlését a Via Nova Somorjai Alapszervezete.

Az alapszervezet elnöke Méry János, helyi MKP-s önkormányzati képviselő lett, aki mint kiderült, rajta lesz a 2016-as parlamenti listán is. A Via Nova helyi elnökét a megalakulás körülményeiről kérdeztük.

„Az egész úgy kezdődött, hogy Gubík Laci megkért, hogy vezessek egy előadást a Martosi Szabadegyetemen. Én pedig általában nehezen mondok nemet jó dolgokra. Szóval elvállaltam a Tóásó Előd és Lukács Csaba előadásának moderálását, így egy új közegben találtam magam. A martfesztes táborozásom nagyon jól sikerült, s megismerkedtem egy csomó via novás sráccal. Megmondom őszintén, hogy régebben is hallottam már a Via Nováról – mely ugye az MKP ifjúsági társszervezete -, de kissé idegenkedtem a belépéstől, mivel a további szerkezeti struktúra miatt további osztottságot láttam benne. Rájöttem viszont, hogy ez messze nincs így, s nagy előnye, hogy meg tudom választani, kikkel akarok együtt dolgozni. Szeretem volna, ha elindul valami Somorján, az MKP-n, a Csemadokon stb., kívül is, egy fiatalos társaság, mely végre nemcsak beszél, hanem tesz is a felvidéki magyarságért, s a szempontunkból főleg Somorjáért.

Méry János elmondta azt is, hogy a terveik között szerepel például a rosszabb állapotban lévő közterületek megtisztítása, elhagyott síremlékek, szobrok, gondozása, de megemlékezések, focitornák, családi rendezvények szervezése is.

„Ezek persze csak tervek. Kell hagyni, hogy a dolgok a maguk kiforrjanak, mert például egy éve eszemben sem volt, hogy én fogom megalapítani a Via Nova helyi alapszervezetét. Lehet, hogy most fél évig semmit sem fogunk rendezni, de lehet, hogy 20 rendezvényünk lesz. Majd kialakul."

Az alapító tagok névsora is érdekes. Az illetékesek elküldték bemutatkozó szövegeiket, melyeket most közlünk.

Horváth Kitti - az egyetlen hölgy - , 20 éves, Somorján, Csölösztőn él, s a brünni VFU állatorvos-szakos hallgatója.
„A Via Nova leginkább a fiatalos lendületével fogott meg. Azzal, hogy nekünk fiataloknak is esélyt ad arra, hogy mindenféle befolyás nélkül mi is szervezhessünk különböző programokat, akciókat, megemlékezéseket. Így képviselhetjük a generációnkat és ezáltal a fiatalok jobban fognak tudni velünk azonosulni, mint pl. más csoportokkal" - mondta az ifjú hölgy.

Ifj. Domsitz Márton 20 éves, a pozsonyi Comenius Egyetem hallgatója szerkesztői szakon, és versenyszerűen kosarazik a pozsonyi Inter kosárcsapatában. Ő eképpen vallott a belépésről:
„Azért léptem be a Via Novába, mivel ezt egy jó "eszköznek" tartom a szlovákiai magyarság támogatására és életben tartására."

Bódis Norbert szintén 20 éves, a komáromi Selye János Egyetemen hallgat közgazdaságtant, mellette hobbi szinten sportol.
"Mindig is jónak találtam a fiatalokból álló független csoportosulásokat, úgy gondoltam, hogy én, mint fiatal, szívesen tagja lennék egy ilyen csoportnak, így aztán igent mondtam Jancsi megkeresésére."

Mathédesz Lajos, 28 éves, 2011-ben a Nagyszombati Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett régész diplomát. Jelenleg a Pozsonyi Városi Múzeumban és az Archeocenter magáncégben dolgozik, mellette a Felvidék.ma-ra is rendszeresen publikál. Ezen felül pedig disszertációját írja, melyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi doktori iskolájában kezdett el 2012-ben.

„A felvidéki magyarság rossz állapotban van, kellenek a fiatalok, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy igenis fontos magyarként megmaradni és helytállni itt, a Felvidéken. Fontos a magyar iskola, sőt hiszem, csakis így lehet érvényesülni. Remélem, hogy aktivitásunkkal és esetleges rendezvényeinkkel fel tudjuk hívni erre az emberek, de elsősorban a fiatalok figyelmét."

Cséfalvay András, 29 éves, magánvállalkozó, hobbi szinten focizik, bicajozik, régebben versenyszerűen kajakozott, és szabadidejében sokat olvas.

„Az ilyen helyi szintű szervezkedést jónak tartom, mert manapság egyre kisebb hangsúly helyeződik a magyarságra, annak ápolására és továbbadására. Méry Jancsi felkérését főleg ezért fogadtam el, mivel igenis a fiataloknak jobban részt kell venni a közélet szervezésében, mert csak igazi és erős közösségekben maradhatunk meg magyarnak. S ezt úgy kell tennünk, hogy továbbvisszük őseink hagyományait, s egyben nyitottak maradnunk a fejlődésre is."

Az utolsó s egyben legnagyobb név a somorjai Linka Tibor, aki 20 éves és egy hónapja a szlovák kajaknégyes tagjaként világbajnoki címet szerzett a milánói világbajnokságon 1000 méteres távon. Tibor már 11 éve kajakozik, és tavaly érettségizett az egyik helyi szakközépiskolában.

„Hogy mivel foglalkozom? Mar 11 éve, hogy kajakozok, ez az életem. Azért döntöttem úgy, hogy belépek a Via Novába, mert már jómagam is gondolkoztam, hogy jó volna megalapítani Somorján egyfajta fiatalok klubját. A Via Nova pedig ilyen, országos struktúrával, ha megemlékezéseket, focitornákat, közösségi eseményeket fog szervezni, az jó lesz."

Méry János végül azt közölte, hogy a megalakult alapszervezet tagjai egytől egyig igaz magyar emberek, s amennyire idejük engedi, hajlandóak tenni Somorjáért.

„Sajnos fogy a magyarság a Felvidéken és nemcsak azért, mert kevés gyerek születik. Nekünk még természetes, hogy többen vagyunk Somorján magyarok, de ez nem lesz így mindig. A mi életünkben már meg fog változni az arány Somorján belül. Ezt nem tudjuk megakadályozni, de lelassítani talán igen, és tán egy idő után vissza is fordítani. Ehhez viszont olyan emberekre van szükség, akikre lehet számítani, akik ha valamit megígérnek, azt betartják, akiknek nem mindegy, hogy pl. a gyerekeik milyen iskolába fognak járni, s akik ki tudnak állni magyarságuk mellett, ha arra szükség van."

Magyarnak lenni Európában felelősség, felvidéki magyarnak pedig hatványozottan az. Tudom, hogy ezt a csapatom is tudja. Persze nem biztos, hogy mindenkinek van kedve áldozatot vállalni közösségéért - fiatalok vagyunk, nekem sincs mindig -, de csakis olyan emberek tehetnek valami hasznosat a közösségért, akiknek helyén van a szíve" – fejezte be az újdonsült somorjai elnök, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Irodalomtudományi doktori iskolának hallgatója.

VN, Felvidék.ma