MKP színekben fociztunk a pártok tornáján

Foci és politika. Első ránézésre igencsak különböző dolognak látszik a kettő, pedig nem ördögtől való ötlet ezeknek ötvözése. A regionális labdarúgás a klubok szintjén ugyanis ezer szállal kötődik a politikához, hisz a kisebb csapatok fenntartói a legtöbb esetben az önkormányzatok. Másodrészt pedig a politikusok is emberek, akik jó eséllyel szeretik a focit, nemcsak nézni, hanem játszani is.

Ebből kifolyólag fogalmazódott meg az igény öt évvel ezelőtt, hogy a pártok ne csak a tárgyalóasztaloknál, hanem a focipályán is összemérjék erejüket. Ennek szervezését Nagyudvarnok vállalta fel, mely a Csallóközi focitorna politikai pártok között néven fut már 2010 óta.

Idén négy csapat a Smer-SD, a Magyar Közösség Pártja, a Most-Híd és a Šanca vett részt rajta. A kellemes októberi időben zajló tornát Ürögi János, a falu polgármestere és Renáta Zmajkovičová smeres parlamenti képviselő nyitotta meg. De jelen volt Menyhárt József, Nagyszombat megyei képviselő, Jarka Lukačovičová, a Šanca párt elnöke, és A.Szabó László az MKP oktatásügyi alelnöke is.

Az MKP csapatát a két megjelent tisztségviselő is erősítette, sőt A.Szabó László győztes góllal is hozzájárult a Most-Híd csapatának megveréséhez. Mellettük a Via Nova és a Felvidéki Labdarúgó-bajnokság regionális focistái alkották a magyar párt csapatát. Többek közt Gubík László is oroszlánrészt vállalt csapatuk kiváló szerepléséhez.

A két első mérkőzésen az MKP és a Smer is nagy gólaránnyal, magabiztosan verte a Most-Híd és a Šanca csapatát, így nagy izgalmak közt várták a döntő összecsapást, melyet végül a jelenlegi kormánypárt nyert meg. Így a magyar párt a 2., a vegyes a 3., a Šanca nevű új kezdeményezés pedig a 4. lett.

A. Szabó László a végső sípszót követően úgy fogalmazott, hogy ezzel az eredménnyel a jövő évi parlamenti választásokon is kiegyezne.

Az MKP csapatkapitánya a somorjai Via Nova frissen megválasztott elnöke, Méry János volt, aki a következőképpen értékelte a tornát: „Menyhárt Dodi kérésére szedtem össze a srácokat, de sajnos sokan nem tudtak eljönni. Több országos politikusunkat is megszólítottam, de egyéb elfoglaltságok miatt csak A.Szabó László tudott velünk tartani. Meggyőződésem, hogy ha Berényi József, Csáky Pál vagy Farkas Iván erősítette volna sorainkat, akkor meg lett volna a tornagyőzelem is, de nem vagyunk telhetetlenek, a második hellyel is meg vagyunk elégedve. A torna lefolyásával meg voltam elégedve, az viszont kissé zavart, hogy Nagyudvarnok smeres polgármestere a felnőtt csapatot öltöztette a Smer logoval ellátott mezekbe, akik ebből kifolyólag régóta összeszokott gárda, de azt is el kell mondani, hogy szinte minden csapatot magyarok alkottak. Sportember lévén az eredménnyel nem vagyok maximálisan elégedett, a döntőben mi szereztünk vezetést, de mivel gyakorlatilag először játszottunk ilyen felállásban, a nyomásra kicsit meginogtunk. Jövőre ismét harcba szállunk s már nem elégszünk meg az ezüsttel, ezt már március 5-én a parlamenti választásokon is igazolni fogjuk" – nyilatkozta Méry, aki szintén képviselőjelölt.

Karaffa Attila fotóriportja a tornáról ITT>> tekinthető meg.

Csonka Ákos