Nekünk nem térkép e táj

A Magyar Tudományos Akadémia a fiatalok kivándorlási szándékáról készült felméréséből lesúlytó eredmények születtek. A szlovákiai magyar fiatalok 54,3 %-a fontolgatja a kivándorlást, különböző okokra hivatkozva. Akár a jobb megélhetés az ok, akár a továbbtanulás, esetleg nincs is konkrét elképzelésük, a jobb élet reményében Szlovákia határain kívül tervezik a jövőjüket. S bár a felsőfokú képzettséggel rendelkező fiatalok száma a 2001-es Mozaik felmérése óta 14%-ról 26%-ra növekedett, ez a százalékarány annak a mutatója, hogy mennyi szakképzett fiatalt veszíthet el Szlovákia, ha nem ébredünk fel és nem teszünk valamit. A képlet egyszerű: élhetőbbé kell tennünk szülőföldünket és lehetőségeket biztosítani a pályakezdő fiataloknak.

A Via Nova Csatlakozz a jövöhőz! c. választási programunkban számos indítványt fogalmaztunk meg, célul tűzve ki a fiatalok itthoni boldogulásának elősegítését. Sok fiatal a tanulmányai mellett diákmunkát vállal, hogy jobb megélhetést biztosítson magának. Éppen ezért fontos, hogy rugalmassá tegyük a diákok tanulás melletti alkalmazotti jogi státuszát. A szakiskolás és jövőbeli munkáltatók működjenek együtt az oktatás finanszírozásában, a tanulmányok befejeztével pedig a munkáltató biztosítsa a szakképzett fiatalok alkalmazását, megteremtve ezzel a biztos anyagi forrást a megélhetéshez. Ezt kiegészítve javasoljuk, hogy az állam egy évre vállalja át a fiatal alkalmazott bére után fizetendő egészség- és társadalombiztosító terheit! Emellett indítványaink között szerepel, hogy a fiatal vállalkozók a vállalkozás első évében mentesüljenek a kötelező adólicenc és jövedelemadó fizetése alól, valamint az ezt követő két évben is jelentős adókedvezményhez jussanak, ami a fizikai és jogi személyekre egyaránt vonatkozna.

A felmérés kimutatta azt is, hogy a fiatalok a politikusokkal szemben a legelutasítóbbak. Mi a fiatalokért vagyunk, egyek vagyunk közülük. Éppen ezért minden erőnkkel arra törekszünk, hogy a fiatalok számára a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg. A legfőbb célunk, hogy fiataljaink szülőföldünkön maradjanak, akik kivándorolni kényszerültek, visszatérjenek és itthon boldoguljanak.

Cziprusz Zoltán,
a Via Nova alelnöke, képviselőjelölt