Somorján járt és jótékonykodott Novota Jani, a bécsi Rapid taksonyi származású kapusa

Vasárnap este 6 óra körül már szinte megtelt a somorjai Mozi Club, nem akárki volt ugyanis a már több mint egy éve működő kávézó vendége. A Via Nova somorjai alapszervezetével együtt szervezett beszélgető esten ugyanis az a Novota János volt a vendég, aki jelenleg a bécsi Rapid kapusa, és akit 2015-ben Ausztriában az év kapusának választottak. Az est házigazdái Hideghéty Csaba és Méry János voltak.
Nem sokkal 6 óra után el is kezdődött a beszélgetés. Janit a sérüléséről, a kezdetekről és az első ligában való bemutatkozásról kérdezték, de szóba került Somorja, a DAC, a bacsfai sikersztori és természetesen a Rapid is.
Hideghéty Csaba, aki a somorjai Sport- és Ifjúsági bizottság tagja is ezen kívül arra is kíváncsi volt, hogy gyakorlatban hogyan kap valaki meghívót a válogatottba, hogy Jani követi-e a Trollfocit, hogy vissza szokta-e nézni a meccseit és, hogy milyen gyakran jut haza.
Méry János, helyi képviselő és a somorjai Via Nova elnöke a Görögországi kitérőről érdeklődött, arról, hogy kik voltak a legjobb játékosok, akikkel valaha egy csapatban játszott, továbbá arról, hogyan néz ki egy átlagos és egy meccsnap egy profi kapus életében.
A végén felmerült az a kérdés is, hogy fontos-e felvidéken magyarnak maradni. Erre Jani egyértelmű igennel válaszolt, elmondta, hogy nem mellveregetős magyarnak kell lenni, de tudni kell és sohasem szabad elfelejteni, hogy honnan jöttünk, mert ez büszkévé tesz és mások is értékelik, ha valaki büszke a gyökereire.
A meccs után Hideghéty Csaba és Méry János átadott Janinak egy 1-es számú FC Friends mezt, és egy sálat, mely csapatban a két fiú barátaival együtt játszott a járási III. osztályban és melyet saját költségen működtettek minimális költségvetéssel és az elején 0 támogatással.
A beszélgetés végén Novota Jani szót kért és elmondta: hozott magával egy a bécsi Rapid játékosai által is dedikált kapusmezt és egy saját maga által dedikált kapuskesztyűt, melyet jótékonysági célra ajánlott fel.
A kapusmezért és kesztyűért befolyt összeget közös megegyezéssel a gyermekbénulásban és epilepsziában szenvedő Orosz Danika megsegítésére, valamint a hármasikres Molnár család támogatására ajánlották fel.
Ebből és a beszélgetésből is látszik, hogy Novota Jani egy igaz magyar ember, akit nem vakítottak el a sikerek, aki képes a földön járni és nem felejtette el, hogy honnan jött. Bárcsak több ilyen élsportoló játszana a focipályákon.
Mindenesetre az est jól sikerült, és ez nemcsak a Mozi Club kitűnő szervezésének köszönhető, akiknek már komoly rutinja van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel, de a somorjai Via Novának is, annak ellenére, hogy nekik ez volt az első ilyen rendezvényük. Kívánjuk, hogy legalább ilyen sikeres legyen az összes!

Felvidék.Ma