Veszélyben a hazai élelmiszeripar és egyúttal a mi egészségünk is!

A napokban hozta nyilvánosságra a GfK piackutató ügynökség a legújabb kutatásainak eredményeit. Az eredmények lesújtóak. Szlovákiában jelenleg 39% a hazai élelmiszerek aránya az üzletláncokban, továbbá 2011 óta mintegy 1800 munkahely szűnt meg a hazai élelmiszeripari ágazatban.

A helyzetet nem segíti a közelgő szabadkereskedelmi egyezmény sem Európa és az USA között, hiszen nemrégiben derült fény egy-két eddig eltitkolt részletre. Az egyezmény szerint az uniós és a nemzeti hatóságoknak a jelenlegi szabályozásokkal szemben nem lesz lehetőségük megelőző intézkedésekre a vitatott hatású hormonkárosító vegyi anyagok kivonására. Magyarán az egyezmény megkötésével nem csak még több külföldi élelmiszer kerül a polcainkra, de szabad utat engedünk a GMO (Genetikailag Módosított) élelmiszereknek és vetőmagoknak is, amelyek beláthatatlan következményekkel bírnának az egészségünkre.

Jelenleg vesztésre állunk, hiszen a hazai élelmiszereink folyamatosan eltűnnek az üzletekből, több száz munkahely szűnik meg. Az egyezmény elfogadása esetén, pedig még komolyabb problémákkal kellene szembenéznünk.
A jelenlegi politikai elitet azonban ezek a tények sajnos hidegen hagyják, hiszen sokkal fontosabb dolguk is akad attól, hogy a mezőgazdaság jövőjéről, vagy a polgáraik egészségi állapotáról töprengjenek.

A víz és az élelmiszer mindig is nagy kincs volt. Az volt, hiszen amelyik ország lakosai elegendő vízzel és élelemmel rendelkezett jómódúnak számított és biztos jövő ált előttük. Viszont ha a szomszéd élelmiszerét fogyasztjuk, ahelyett, hogy saját gazdáinkat támogatnánk, a jövőnk bizonytalanná válik. Befolyásolni nehéz az előbb említett folyamatokat, hiszen ahogy már sokszor az eddigiek során az „eurobürokraták“ a fejünk fölött döntik el merre és hogyan tovább. Egy dolgot viszont megtehetünk: mindig válasszuk a hazai élelmiszert, mert azzal nem csak az itthoni gazdáinkat támogatjuk, de ezzel együtt biztosak lehetünk a minőségben is. Szeresd a hazait, válaszd a hazait!

Iván Tamás,
a Via Nova ICS alelnöke