Vianovások a kolozsvári V4 ifjúsági konferencián

A Fidesz ifjúsági szervezeteként működő Fidelitas kezdeményezésére hívták életre a Visegrádi Ifjúsági Konferenciát, mely első ízben Visegrádon ülésezett. Az idei, második konferenciára Erdélyország fővárosában, Kolozsvárott került sor az RMDSZ ifijeinek, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek a vendéglátásában. A rendezvényen nyolc országból több mint száz meghívott vesz részt. Felvidékről a Fidelitas szövetségese, a Via Nova ICS, a Občiansko-demokratická mládež képviseltette magát, illetve idén már meghívták a Iuven polgári társulást is. Ugyanakkor az előadók közt is volt felvidéki, méghozzá Csáky Pál EP-képviselő, aki az Állam és nemzet Közép-Kelet-Európában; Kisebbségi kérdés – a "híd szerep" című előadásban beszélgetett Sógor Csabával, erdélyi EP-képviselővel.

A fiatalok közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozzák: a kisebbségekre erőforrásként, nem fenyegetésként kell tekinteni.

A II. Visegrádi Ifjúsági Konferencia péntek délutáni programjában az ifjúsági vezetők közös, hét pontból álló nyilatkozatot fogadtak el. A nyilatkozatban szorgalmazzák a kormányzatok és a kisebbségek közötti együttműködést, főként a fiatalok nyelvoktatása terén. Emellett kiemelik, hogy a kisebbségekre erőforrásként és nem fenyegetésként kell tekinteni.

A dokumentumban kifejezték együttműködési szándékukat a közép-európai régiót érintő kérdésekben, és azon törekvésüket, hogy a nyilatkozat tartalmát közvetítik országuk vezetői, valamint az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP felé.

A nyilatkozatot 18 ifjúsági szervezet egyhangúlag fogadta el.
„A Visegrádi Ifjúsági Konferencia mind szellemiségében, mind pedig a kitűzött céljaiban a közép-európai közösségek, nemzetek véleményének egymáshoz való közelítését jelölte meg. Európa, valamint a régiónk olyan közös problémákkal találta szemben magát, melyekre helyi, országos és európai válaszokat kell találnunk. Hiszen az Európai Unió csak akkor lehet igazán sikeres, ha térségünk is sikeres" – olvasható a dokumentumban.
A Közös Nyilatkozat a következő pontokat tartalmazza:

Fiatalok pályakezdési támogatása

A fiatalok önállósodását és családalapítási lehetőségeit támogató politikára van szükség az Európát érintő demográfiai folyamatok kezelésére. A kormányoknak nagyobb figyelmet kellene fordítania a fiatalok lakhatási problémáira és hiteltámogatására. Az ifjúság foglalkoztatottsági problémáit tekintve pedig nagyobb összhangot kell teremteni a munkapiaci elvárások és az oktatás között.

Közép-európai ifjúsági együttműködés

Az aláírók a csereprogramok létrehozását szorgalmazzák a Visegrád 4 Plusz országok fiataljai között. Az Erasmus program már bizonyította a mobilitások jótékony hatását, ennek mintájára kéne támogatni több középiskolások, egyetemisták és végzett fiatalok közötti tanulmányi és gyakornoki csereprogramot.

A kisebbség és többség közötti kapcsolatok fejlesztése

A kormányzatok és a kisebbségek közötti együttműködést szükséges fejleszteni, főként a fiatalok nyelvoktatása terén. A jogállamiság és szubszidiaritás megerősítése és a kisebbségek elnyomása ellen is felszólalnak az aláírók. Emellett kiemelik, hogy a kisebbségekre erőforrásként és nem fenyegetésként kell tekinteni.

Innováció és digitalizáció

Európai Innovációs Platform létrehozását és startup-barát környezet kialakítását szorgalmazza a dokumentum. A 21. századi információs világhoz igazodva pedig ingyenes internet-hozzáférést javasol az oktatási központokban.

Bevándorláspolitika

"Szorgalmazzuk a Schengeni Egyezmény betartását, a menekültáradatból fakadó feladatok arányos és igazságos elosztását. Továbbá javasoljuk, hogy a menekültkérelmeket az Európai Unió határain kívül kelljen elbírálni, melynek érdekében fontosnak tartjuk a jó kapcsolat kialakítását a tranzit és a kibocsátó országokkal" – áll a kiáltványban.

A V4+ partner országok megsegítése

Az EU tagsággal rendelkező V4+ országoknak támogatniuk kell partnereiket az európai integrációban, melynek egyik módja például a vízumrendszer megkönnyítése.

Regionális együttműködés fejlesztése

A régió sikerének a kulcsa a partner államok közötti szorosabb együttműködés. Tudományos, kulturális és gazdasági kooperációra van szükség, például helyi vállalkozások támogatása által.

A Transindex.ro nyomán tsák, Felvidék.ma